Yoga

Wat is yoga:
De balans tussen lichaam en geest kan nogal is verstoort raken in de moderne tijd waarin we leven met als gevolg depressieve gevoelens of simpelweg een vlak gevoel van gebrek aan enthousiasme, stres, burn out enz
Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen, het maakt lichaam en geest levendig en flexibel.
Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel

Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er ook niet lenig voor te zijn zoals vaak word gedacht.
Je word er natuurlijk wel leniger én krachtiger van!
Tijdens een yogales rek, strek en span je allerlei spieren aan en stretcht het bindweefsel wat door je hele lichaam heen zit en met de jaren strammer word als het niet regelmatig word opgerekt.
Ook de ruimte binnenin je lichaam word gestretcht en getwist wat zorgt voor een innerlijke massage van de organen

De yogahoudingen hebben als doel de spieren, gewrichten, organen, klieren en de bloedvaten beter te laten functioneren zodat de energie goed doorstroomt, dat heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en het zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden.
Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk krachtiger en vitaler voelen het zal je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.
De meditatieve mindfulness aspecten van yoga helpen om op een dieper en meer tevreden manier te leven.

Verschillende yogastijlen:
Zoals de meeste mensen wel weten zijn er veel verschillende yogastijlen. Hier worden een paar yogastijlen beknopt beschreven die vaak in de yoga en sportscholen voorkomen.


Hathayoga:

De meest toegankelijke vorm van yoga doordat je langer in een houding blijft waardoor er meer tijd is om de uitlijning van de houding uit te leggen en je goed voelt hoe de asana (houding) in elkaar zit. De duur van een houding word gemeten in ademhalingen. Meestal zal het zo’n vijf adems tijdens een asana zijn

Vinyasa:

Vinyasa betekent flow.
Je flowed door de yoga secquence op het ritme van de adem. Op elke adem een nieuwe beweging zodat je een vloeiende aaneenrijging van  houdingen krijgt.
Een simpel voorbeeld van een flow is bijvoorbeeld de zonnegroet.
Zoals je begrijpt is er minder tijd voor uitlijning van de houdingen dus is Vinyasa  iets minder geschikt om mee te beginnen maar bij regelmatige beoefening volgt de uitlijning vanzelf..

Yinyoga:
Yinyoga is de jongst yogavorm die enorm vlug in populariteit aan het toenemen is.
Zowel fanatieke yoga beoefenaars als mensen die juist niet zo van de yoga zijn hebben de yinyoga ontdekt.
Dat zit vooral in de tegenhang van ons drukke (stad)leven.
In een yinles is geen perfectie geen streven geen moeten.
De houdingen zijn alleen zittend of liggend en worden veelal ondersteunt door kussens, blokken en/of dekens.
Dat klinkt heel relaxt en dat is het ook maar de intensiteit zit hem in het minuten lang aanhouden (vaak vier tot vijf min) van een houding waardoor de diepe stretch verder gaat dan de spieren en diep inwerkt op de gewrichten en het bindweefsel wat door het hele lichaam zit en droger en strammer word met de jaren.
Door diepe stretch of juist druk te zetten op het bindweefsel en de spieren activeer je het lichaamseigen hyaluronzuur wat het verouderingsproces van de weefsels vertraagt en activeer je de helende energie van de Chi flow.

Een Yinles geeft een mindfull mediterend effect.
Na de les voel je ruimte en ontspanning in je lichaam en rust en ruimte in je hoofd en juist door die ruimte voel je je innerlijke kracht beter.

 

De oorsprong van yoga:
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent, verbinding tussen lichaam en geest.
In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming.
Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn, lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, positief en negatief enz.
Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

© Yogaflows. Design by Crystina creates
Inloggen